ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΛΥΚΕΙΟ

Mailing list
Αφήστε το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"

Διακρίσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2011.


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2011

Αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων « Ο Απόστολος Παύλος» παραβρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση της απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2011. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γαλλοφωνίας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 19 Μαρτίου, προς τιμή των βραβευθέντων μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Φέτος, το θέμα «Αλληλεγγύη στον Πλανήτη» που προτάθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας για τον εορτασμό της Γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας, σε περισσότερες από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενέπνευσε Έλληνες μαθητές κάθε ηλικίας να δημιουργήσουν πολύ αξιόλογες ατομικές ή συλλογικές εργασίες.

Πάνω από 450 σχολεία και 7000 μαθητές έλαβαν μέρος στον Ελληνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2011 που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Στην κατηγορία των Γυμνασίων η ομαδική εργασία των 19 μαθητών του Γυμνασίου «Ο Απόστολος Παύλος» απέσπασε το βραβείο του καλύτερου βίντεο (Prix Video). Πρόκειται για τη δημιουργία ενός DVD όπου οι μαθητές εκφράζουν αρχικά την ανησυχία τους για τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τον Πλανήτη Γη, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, ο πόλεμος και η πείνα. Στη συνέχεια, παρουσιάζουν την «Ιστορία της Αλληλεγγύης», ένα εικονογραφημένο παραμύθι στα γαλλικά, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η έννοια της αλληλεγγύης ως διέξοδος στα κρίσιμα αυτά θέματα. Ακολούθως, με την προβολή εικόνων και σχολιασμών παρουσιάζουν τον όμορφο, χαρούμενο και φιλόξενο κόσμο που ονειρεύονται αν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη ενώσουν τα χέρια τους και ανοίξουν την καρδιά τους. Η προβολή συνεχίζεται με ένα βίντεο κλιπ όπου η ομάδα των μαθητών τραγουδά σε δικούς της γαλλικούς στίχους για την αλληλεγγύη στον πλανήτη, ανυψώνοντας μια διαφορετική υδρόγειο σφαίρα που οι μαθητές φιλοτέχνησαν με την μέθοδο του κολάζ, τη σφαίρα της αλληλεγγύης, της οικολογίας, της αγάπης, της ειρήνης, της χαράς και της συνεργασίας.

Αλλά και η ομάδα των 26 μαθητών του Λυκείου «Ο Απόστολος Παύλος» συμμετείχε στο διαγωνισμό με το ¨Chanson de notre coeur¨ που απέσπασε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού στην κατηγορία των Λυκείων. Τα παιδιά, με αφορμή τις λέξεις που επιλέχθηκαν από τη Γενική Αντιπροσωπεία για τη Γαλλική Γλώσσα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, έγραψαν και τραγούδησαν το ¨Τραγούδι της καρδιάς μας¨, ένα κάλεσμα αλληλεγγύης που συγκίνησε όσους είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν……

«Η μοίρα μας κρέμεται σε μια κλωστή…
το μέλλον του κόσμου κινδυνεύει…
Λένε ότι η θάλασσα θα πνίξει τα όνειρά μας
και το νερό θα προκαλέσει πολέμους…
Λένε ότι τα λουλούδια δεν θα έχουν πια χρώμα
και ο αέρας δεν θα είναι παρά μόνο σκόνη…

Είναι η ίδια γη που μας θρέφει, φίλε μου
Είναι το ίδιο όπλο που μας παίρνει τη ζωή
Είναι ο ίδιος ήλιος που λάμπει πάνω στο δέρμα μας
Το ίδιο αίμα που κυλάει στις φλέβες μας…

Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το τραγούδι της καρδιάς μας
Σε αυτό τον κόσμο των φόβων,
Έλα να σβήσουμε την ηχώ των λαθών μας….»

(σε μετάφραση από τα γαλλικά)

Τέλος, η γαλλόφωνη ομάδα της Έκτης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος» συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας κερδίζοντας το βραβείο τραγουδιού-χορογραφίας στην κατηγορία των Δημοτικών σχολείων.

Τα είκοσι δύο παιδιά της ομάδας ανέλαβαν ενεργό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση των στίχων του τραγουδιού όσο και στην εκπόνηση και εκτέλεση της χορογραφίας, δουλεύοντας με κέφι και ενθουσιασμό. Το τραγούδι μαγνητοσκοπήθηκε σε διάφορους χώρους του σχολείου ενώ το εξώφυλλο του DVD σχεδιάστηκε με βάση τα calligrammes.

Παράλληλα, μαθητές/τριες της Έκτης Δημοτικού συμμετείχαν και στο διαγωνισμό συγγραφής γαλλόφωνων ΧΑΪΚΟΥ (σύντομων ποιημάτων ιαπωνικής προέλευσης) με θέμα το δάσος, που διοργανώθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο καθώς και σημαντικές θέσεις στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στα είκοσι καλύτερα ποιήματα. Τα ποιήματά τους εκτυπώθηκαν σε μορφή εισιτηρίου μετρό από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, και θα μοιραστούν σε σχολεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς αυτούς πέρα από το προφανές όφελος της ενασχόλησής τους με τη ξένη γλώσσα που διδάσκονται, ανοίγουν καινούριους ορίζοντες ευαισθητοποίησης, σκέψης και δράσης σε νέα γνωστικά αντικείμενα για τους ίδιους και παροτρύνουν με τον ενθουσιασμό και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και τους υπόλοιπους μαθητές να μιμηθούν το παράδειγμά τους.

 

Αρχική \ Βαθμίδες \ Γυμνάσιο \ Διαγωνισμοί \ Διακρίσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2011.