ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΛΥΚΕΙΟ

Mailing list
Αφήστε το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"

Αθλητισμός & Φυσική Αγωγή


Αθλητισμός & Φυσική Αγωγή Αθλητισμός & Φυσική Αγωγή

ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η εκμάθηση και η παγίωση των βασικών κινητικών και αθλητικών δεξιοτήτων, μαζί με την ομαλή κοινωνικοποίηση στο σχολικό περιβάλλον, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Φυσικής Αγωγής στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Η ανάπτυξη σχέσης αγάπης με τη γύμναση-άθληση ξεκινάει από αυτήν την τρυφερή ηλικία και διαρκεί σε όλη τη ζωή.

Η συναισθηματική, ατομική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού, γίνεται μέσα από το παιχνίδι και τις φυσικές δραστηριότητες και την εκμάθηση σε γνωστικό και κινητικό επίπεδο όλων όσων μπορούν να απορροφήσουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Έτσι λοιπόν με την εφαρμογή ενός τετράωρου, σε εβδομαδιαία βάση, προγράμματος (γυμναστική-χοροί) φιλοδοξούμε να πετύχουμε τους στόχους του μαθήματος. Οι δύο αίθουσες γυμναστικής, ο άπλετος αύλειος χώρος, όλα τα βοηθητικά όργανα και αθλητικά υλικά και κυρίως οι δάκαλοι-γυμναστές μας εγγυώνται την επίτευξη των στόχων της διδασκαλίας του μαθήματος της φυσικής αγωγής στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Μετά την παγίωση των βασικών κινητικών και αθλητικών δεξιοτήτων, στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, ακολουθεί η εκμάθηση εξειδικευμένου γνωστικού και κινητικού αντικειμένου (ατομικά και ομαδικά αθλήματα και κανόνες αυτών) καθώς και η ανάπτυξη των ικανοτήτων μέσω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης (δύναμη,αντοχή κτλ.).

Η ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους, της αυτοπειθαρχίας, της αυτοπεποίθησης και άλλων στοιχείων της συναισθηματικής ολοκλήρωσης των παιδιών, αποτελεί επίσης βασικό στόχο μας, όπως και η παροχή γνώσεων αναφορικά με την υγεία, το σώμα και γενικά την αθλητική επιστήμη. Οι γνώσεις αυτές πολύ πιθανόν θα φανούν χρήσιμες στη μελλοντική ενήλικη ζωή των παιδιών, όταν θα τις ανασύρουν από τη μνήμη τους.

Εκτός από όσα αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, η διδασκαλία περιλαμβάνει και άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως επιτραπέζια αντισφαίριση, ενόργανη γυμναστική, kickball, goalball κ.α. Ακόμη, πραγματοποιούνται μετρήσεις για τις βασικές ικανότητες (ταχύτητα, αντοχή δύναμη, ευλυγισία) για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μαθητών.

Τέλος, η συμμετοχή σε σχολικές ομάδες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων βοηθάει στην αναγνώριση της ανωτερότητας του αντιπάλου, στην εκμάθηση της διαχείρισης της νίκης και της ήττας.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

O χορός  είναι η ίδια η ζωή αλλά και πηγή ζωής. Μια εμπειρία που κάθε παιδί οφείλει να δοκιμάσει για να αισθανθεί, μέσα από αυτή, τη ζωή και να εκφράσει τη δική του στάση και ερμηνεία για αυτήν. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος έκφρασης για κάθε παιδί για να δοκι­μάσει και να νιώσει τη χαρά της δημιουργικής χρήσης του σώματος του, ενσωματώνοντας προσδοκίες, συναισθήματα και αξίες δεμένες με την ιστορία του τόπου του. Ειδικότερα οι στόχοι της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών στα παιδιά του δημοτικού σχολείου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι παρακάτω:

 • Να μάθουν ελληνικούς χορούς
 • Να καλλιεργήσουν τον ρυθμό τους
 • Να γνωρίσουν το σώμα τους μέσα από την κίνηση και τον ρυθμό
 • Να χαρούν και να εκφραστούν δημιουργικά
 • Να μυηθούν στο τραγούδι και τη μελωδία των παραδοσιακών ρυθμών
 • Να γνωρίσουν στοιχεία της λαϊκής παράδοσης του τόπου τους και του ελληνισμού γενικότερα
 • Να κατανοήσουν ότι ο χορός είναι τρόπος ζωής
 • Να εισαγάγει τους μαθητές στην ελληνική χορευτική παράδοση, στην κατανόηση της σημασίας του χορού για την ανθρώπινη ζωή και τη σχέση του με τη φύση, την κοινωνία και τον πολιτισμό
 • Να αναπτύξει το νευρομυϊκό συντονισμό και την οπτικοακουστική αντίληψη των μαθητών
 • Να αντιληφθούν τη σύνδεση της Φυσικής Αγωγής με τον παραδοσιακό χορό και τον πολιτισμό
 • Να κατανοήσουν τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής χορευτικής παράδοσης
 • Να συνειδητοποιήσουν ότι ο χορός είναι ένας συμβολικός τρόπος έκφρασης και επικοι­νωνίας
 • Να κατανοήσουν την έννοια των ρυθμικών σχημάτων
Αρχική \ Βαθμίδες \ Δημοτικό Σχολείο \ Προετοιμασία για το μέλλον \ Αθλητισμός & Φυσική Αγωγή