Τα νέα μας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος το λύκειό μας συμμετείχε στους Αγώνες
Εκφραστικής Ανάγνωσης που διοργανώνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης «Ανατόλια». Στο διαγωνισμό αυτό φέτος συμμετείχαν 18 σχολεία από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την Αθήνα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών από γυμνάσια και λύκεια άγγιξε τους 90. Αυτοί κλήθηκαν να ερμηνεύσουν και να μεταδώσουν στους ακροατές το περιεχόμενο και τα συναισθήματα διαφόρων λογοτεχνικών κειμένων με μόνο όπλο τη φωνή τους αποδίδοντας ταυτόχρονα τις διαφορετικές φωνές και τους χαρακτήρες των κειμένων που επέλεξαν.

 

Στην εσωτερική προετοιμασία του σχολείου πήραν μέρος 30 μαθητές, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 5, όπως όριζε ο κανονισμός του διαγωνισμού. Έτσι στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2013 παραβρεθήκαμε στις δύο φάσεις του διαγωνισμού, προκριματική και τελική, με τους εξής μαθητές με αλφαβητική σειρά:

 

  1. Μιχάλης Κόσσυφας, Α’ Λυκείου, με απόσπασμα από το «Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Ν. Καζαντζάκη
  2. Μαριάννα Μπίκου, Β’ Λυκείου, με απόσπασμα – μονόλογο από την «Αριάγνη» του Στρατή Τσίρκα.
  3. Ιωάννης Σιμόπουλος – Λέφας, Β’ Λυκείου, με τις «Βλαβερές συνέπειες του καπνού», μονόλογο του Αντον Τσέχωφ
  4. Χριστιάνα Τσαραμπουλίδου, Β’ Λυκείου, με την «Ψεύτρα», μονόλογο του Ζαν Κοκτώ.
  5. Μαρία Φίτζιου, Α’ Λυκείου, με απόσπασμα από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.

Από τους μαθητές μας διακρίθηκαν περνώντας στην τελική φάση των 8 προκριθέντων οι Ιωάννης Σιμόπουλος – Λέφας και Μαριάννα Μπίκου, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι μαθητές απέσπασαν ιδιαίτερα καλές βαθμολογίες φτάνοντας στην τελική 15άδα!

Ως τελική αποτίμηση της εμπειρίας οφείλουμε να πούμε ότι αυτή ήταν πολλαπλά ωφέλιμη. Οι μαθητές μας έφεραν εις πέρας τη διαδικασία της προετοιμασίας  με κέφι εν μέσω μιας απαιτητικής περιόδου μαθημάτων, ήρθαν σε επαφή και άκουσαν απαγγελίες σπουδαίων λογοτεχνικών έργων, ήρθαν σε επαφή με άλλους μαθητές και θαύμασαν τις ικανότητές τους, αύξησαν την κριτική τους ικανότητα, αλλά και την αυτογνωσία τους.

Με τη σειρά μας ευχαριστούμε τα παιδιά που μας δώσανε την ευκαιρία να  συνεργαστούμε, να ανακαλύψουμε νέες ικανότητες και δεξιότητές τους και να τους καμαρώσουμε! Τέτοιες συμμετοχές δίνουν αξία και νόημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργούν αναμνήσεις  σε όλους και δικαιολογούν τον παιδευτικό ρόλο του σχολείου και των καθηγητών!

Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας για του χρόνου!

1721 comments