Ξενάγηση στους χώρους μας

Η είσοδος στον άνετο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου προϊδεάζει για τις σύγχρονες και μελετημένες εγκαταστάσεις του. 

Δύο ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ, το ένα δίπλα στο άλλο, με άνετες αίθουσες διδασκαλίας, που απλώνονται σε δύο ορόφους είναι ο χώρος που περνούν καθημερινά οι μαθητές μας ένα διδακτικό επτάωρο. Μέσα στα κτίρια, εκτός από τις κυρίως αίθουσες, υπάρχουν και οι αίθουσες ειδικοτήτων, όπου γίνονται τα ανάλογα μαθήματα, καθώς στο σχολείο μας εφαρμόζεται το σύγχρονο μοντέλο της διδακτικής – κάθε μάθημα στην αίθουσά του.

Η ΑΥΛΗ υποδέχεται τους μαθητές στα διαλείμματα, αλλά και τις ώρες που η γυμναστική γίνεται υπαίθρια. Είναι προφυλαγμένη, καθώς περιβάλλεται από κτίρια, και σε μία άκρη της υπάρχουν τα παιχνίδια της Παιδικής Χαράς. Η αυλή επεκτείνεται προς τα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ενώ υπάρχουν και τμήματα που έχουν διαμορφωθεί σε μικρά γήπεδα, όπου μπορούν να παίξουν σε ομάδες οι μεγαλύτεροι μαθητές.

Στον χώρο κυριαρχεί το  ΓΗΠΕΔΟ 5×5, στο οποίο τα παιδιά έχουν πρόσβαση κατά  την ώρα της Γυμναστικής, μαζί με τον δάσκαλο Φυσικής Αγωγής, όπως επίσης και στις ώρες των προπονήσεων ποδοσφαίρου των μεταμεσημβρινών τμημάτων. Επίσης εδώ πραγματοποιούνται οι αγώνες ποδοσφαίρου και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις.

H μεγάλη ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ υποδέχεται σε κάθε διάλειμμα τα παιδιά των μικρότερων τάξεων. Πληρώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας, διαθέτει ποικίλα παιχνίδια και ερεθίσματα για να απασχολούνται οι μικροί μαθητές και μαθήτριες. Σε διάφορα σημεία της υπάρχουν επίσης ξύλινα παγκάκια για να μπορούν τα παιδιά να τρώνε με άνεση το κολατσιό τους.

Σε κάθε κτίριο υπάρχουν ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας), οι οποίες είναι διαμορφωμένες κατάλληλα και εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες, ώστε να υπάρχει πλήρης εκμετάλλευση του υπάρχοντος ξενόγλωσσου λογισμικού. εκμάθησης της γλώσσας.

Οι τάξεις διαθέτουν δανειστική βιβλιοθήκη και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που διευκολύνει τη διδασκαλία και επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες κάθε γλώσσας αλλά και να γνωρίσουν στοιχεία πολιτισμού της  αντίστοιχης  χώρας.

Ειδικά, το μάθημα των Φυσικών  στις μεγαλύτερες τάξεις γίνεται στο ειδικά εξοπλισμένο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.  Υπάρχει πλήρης σειρά οργάνων φυσικής, η οποία καλύπτει όλη τη σειρά μαθημάτων που προβλέπονται στο δημοτικό σχολείο. Τα υπάρχοντα όργανα δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι στην εκτέλεση απλών πειραμάτων, τους βοηθούν να παρατηρήσουν φαινόμενα αλλά και να παρακολουθήσουν πιο σύνθετες πειραματικές προσεγγίσεις από τους δασκάλους τους.

Το μάθημα των νέων Τεχνολογιών, Επικοινωνίας και Πληροφορικής γίνεται στην εξοπλισμένη με σύγχρονους υπολογιστές  ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ο κάθε μαθητής εργάζεται στον δικό του ατομικό υπολογιστή οπού όπου αποκτά και εξελίσσει ανάλογα με την ηλικία του ψηφιακές δεξιότητες.

Στους υπολογιστές υπάρχει φορτωμένο πλήθος εκπαιδευτικού λογισμικού, με τη βοήθεια του οποίου εκτελούνται εφαρμογές και επέρχεται πλήρης κατανόηση των μαθημάτων γενικής παιδείας, με τη συνεργασία του δασκάλου της κάθε τάξης και του δασκάλου πληροφορικής.

Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με μαθητικά πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής όπου τα παιδιά μέσα από παιγνιώδη μορφή έρχονται σε επαφή με τον προγραμματισμό και με δραστηριότητες STEM.

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ είναι μια από τις αγαπημένες των μαθητών μας. Όμορφα στολισμένη, διαθέτει πιάνο, μόνιμο προβολέα οροφής και πλήρες ηχητικό σύστημα για την ακρόαση των μουσικών κομματιών στη διάρκεια του μαθήματος. Είναι αίθουσα μεγάλη και ευρύχωρη, στην οποία πραγματοποιούνται με άνεση μουσικοκινητικές δραστηριότητες και δρώμενα από τους μαθητές. Η μεγάλη ποικιλία κρουστών μουσικών οργάνων που παρέχει, επιτρέπει στους μαθητές όχι μόνο να αγαπήσουν τη μουσική αλλά να κατανοήσουν τις έννοιές της και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί και συνθέτες.

Ανάλογη με την αίθουσα της μουσικής είναι και η ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ. Η διακόσμηση που γίνεται με έργα των μαθητών προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Τα ευρύχωρα και μεγάλα τραπέζια δίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης ατομικών και ομαδικών εργασιών με υλικά τα οποία είτε προσφέρονται από το σχολείο είτε τα φέρνουν τα παιδιά.

Η γυμναστική (φυσική αγωγή) γίνεται στους μεγάλους υπαίθριους χώρους, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Σε διαφορετική περίπτωση οι μαθητές απασχολούνται στα δύο πλήρως εξοπλισμένα ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ. Στρωμένα με ελαστικό τάπητα επιτρέπουν την ασφαλή γύμναση των παιδιών. Ποικιλία αθλητικού υλικού είναι στη διάθεση παιδιών και Γυμναστών, έτσι ώστε το μάθημα να είναι πάντα ευχάριστο, δημιουργικό  και αποδοτικό για τα παιδιά.

Κάποιος γνωστός έχει πει πως «το να είσαι μόνος με ένα καλό βιβλίο ισοδυναμεί με το ακριβώς αντίθετο της μοναξιάς». Σε ένα σχολείο που προάγει τη φιλαναγνωσία και την επαφή με το ποιοτικό βιβλίο, η πλούσια αίθουσα της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του Σχολείου μας είναι πάντα ανοιχτή, για να υποδεχθεί τα παιδιά που επιθυμούν να διαβάσουν,  να δανειστούν βιβλία ή να κάνουν εργασίες. Σ΄ αυτό συμβάλλει και η παρουσία υπολογιστών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες γνωστούς συγγραφείς και, γιατί όχι, να θέσουν τα θεμέλια ώστε να είναι αυτοί οι μελλοντικοί.  

Για κάθε μικροατύχημα ή αδιαθεσία ή πρόβλημα υγείας που θα παρουσιασθεί, η πρόσβαση στο ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ-ΙΑΤΡΕΙΟ δίνει τη λύση. Νοσηλεύτρια βρίσκεται πάντα σε εφημερία στον χώρο αυτό και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με κρεβάτι βραχείας νοσηλείας και εφοδιασμένος με όργανα και υλικά που απαιτούνται για τη σωστή αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο και με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, που είναι αναρτημένος στο Πανελλήνιο Δίκτυο Απινιδιωτών του Kids Save Lives ενώ κάποιοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς είναι πιστοποιημένοι ανανήπτες, μετά από εκπαίδευση πάνω στη μέθοδο ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) και έτοιμοι να θέσουν ξανά σε λειτουργία μια καρδιά που έχει σταματήσει.

Η μεγάλη ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ των Εκπαιδευτηρίων μας, χωρητικότητας 300 ατόμων, είναι στη διάθεση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών. Κατασκευασμένη με άνετα παρασκήνια, απαραίτητα για ένα σχολείο, με ευρύχωρη σκηνή δύο διαζωμάτων και με επιμελημένη ηχητική κάλυψη σε όλη την έκτασή της, προσφέρει στέγη στις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Σχολείο. Εδώ γίνεται η διδασκαλία των θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν, οι πρόβες της ορχήστρας και της χορωδίας και παρουσιάζονται οι γιορταστικές εκδηλώσεις στους γονείς των μαθητών μας. Η αίθουσα χρησιμοποιείται ακόμη και για πολιτιστικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και μορφωτικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου και απευθύνονται σε όλους.

Δίπλα στα κτίρια του Δημοτικού Σχολείου είναι κτισμένος ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ του Αγ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, απέναντι από τον οποίο βρίσκεται το μνήμα του ιδρυτή του Σχολείου μας, του π. Λεωνίδα. Στον ναό αυτόν οι μαθητές όλου του Σχολείου (από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι το Λύκειο) εκκλησιάζονται σε τακτά διαστήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.