Δράσεις στο Σχολείο

Draseis2

Πολυποίκιλες δράσεις, τακτές ή ευκαιριακές, πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πέρα από τις εργασίες, τις εκδρομικές εξόδους και τις διάφορες γιορτές.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μια φορά τον μήνα στη Θεία Λειτουργία η οποία τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, που βρίσκεται στον χώρο της αυλής μας. Έτσι δίνεται η ευκαιρία, σε όσους/ες έχουν την προαίρεση, να μετέχουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να γίνουν κοινωνοί της αγάπης του Θεού και της Εκκλησίας Του.

Το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων μας είναι αδελφοποιημένο με το 9χρονο Σχολείο «Πνοή Αγάπης» του Αργυροκάστρου. Υπάρχει επικοινωνία των μαθητών/τριών των δύο σχολείων και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αμοιβαίες επισκέψεις.

Διακεκριμένοι επιστήμονες καλούνται μέσα στη χρονιά και παρουσιάζουν στους γονείς των παιδιών και σε κάθε ενδιαφερόμενο θέματα που άπτονται της παιδαγωγικής και της αγωγής εν γένει. Μεγάλες εκδηλώσεις, για τις οποίες η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου αποδεικνύεται μικρή, φιλοξενούνται σε μεγαλύτερες αίθουσες της Θεσσαλονίκης.

Οι εθνικές γιορτές τιμώνται με εκδηλώσεις στον χώρο του Σχολείου. Όμως κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαροποιεί ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά. Στην επέτειο του ΟΧΙ, που συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, λαμβάνουν μέρος στη λιτανεία της εικόνας και του σκηνώματος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου παίρνουν μέρος στη μαθητική παρέλαση που γίνεται στην Πυλαία, αφού πρώτα παρευρεθούν στη Δοξολογία και καταθέσουν στεφάνι στο ηρώο του Δήμου.

Την τελευταία μέρα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, έχει καθιερωθεί έξοδος μεγάλης ομάδας παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου, μαζί με τους δασκάλους τους λένε τα κάλαντα. Αντίστοιχα, την τελευταία μέρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα, κάθε παιδί δέχεται από το Σχολείο ως δώρο μια λαμπάδα, έθος που καθιέρωσε πριν από τέσσερις δεκαετίες ο ιδρυτής του, π. Λεωνίδας. Οι χρονικές αυτές στιγμές είναι ευκαιρία να δείξουμε όλοι την αγάπη μας προς τους συνανθρώπους μας· έτσι από την ίδρυση του Σχολείου και ανελλιπώς μέχρι σήμερα διενεργείται έρανος, σε χρήμα και σε είδη, το προϊόν του οποίου αποδίδεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ιδρύματα αλλά και σε αναξιοπαθούντες αδελφούς μας.

Ένα Σάββατο, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα το Δημοτικό Σχολείο ανοίγει τις πόρτες του στους Θεσσαλονικείς και τους προσκαλεί σε ποικίλες δράσεις στον χώρο του, τον οποίο μπορούν να γνωρίσουν από κοντά.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να λαμβάνουμε μέρος σε όλες τις διοργανώσεις και τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται. Έτσι, το Δημοτικό Σχολείο είναι εξεταστικό κέντρο για τον πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό «Καγκουρό» και δέχεται πληθώρα μαθητών και από άλλα σχολεία. Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης λαμβάνουν μέρος στον Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας «Μικρός Ευκλείδης» και στον Διαγωνισμό Φυσικών «Αριστοτέλης». Έκτακτοι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται έχουν μαθητή/τριά μας μεταξύ των διαγωνιζομένων.

Στη διάρκεια του χρόνου δίνονται κι άλλες ευκαιρίες για δράσεις που κινητοποιούν τα παιδιά και επιτρέπουν να αποδώσουν το καλύτερο για την πρόοδό τους. Οι δράσεις αυτές, μικρές και μεγάλες κοινοποιούνται έγκαιρα στα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε κάποιες από αυτές παρακάτω.

Περισσότερα νέα και δράσεις από όλες τις βαθμίδες των Εκπαιδευτηρίων μας μπορείτε να δείτε παρακάτω.